Lenovo Q190, mai mult decat un mediaplayer

Scriam în urmă cu ceva timp despre media player-ul eBoda HD for all 900, pe care l-am achiziționat. Nu am reușit să fac cu el tot ce mi-am dorit, așa că l-am schimbat si acum sunt fericitul posesor al unui Lenovo Q190.

Merită diferența de preț (1200 RON față de 600 RON, cât este eBoda)? Din unctul meu de vedere, da! În primul rând, am trecut de la procesorul ARM la cel x86. Concret, în loc de Android, pot să instalez Windows sau Linux.

Printre cele mai importante lucruri pe care nu am reușit să le fac să funcționeze:
– remote desktop
– Wake on Lan
– client torrent (upload-ul nu a functional niciodata, iar cand făceam download cu mai mult de 2-3MB/s, consola îngheța).

Practic, acestLenovo Q190 este un micro-PC. Pentru a-l folosi ca și media player, am instalat pe el XBMC. Ca și sistem de operare am instalat intai Ubuntu si, peste el, am pus XBMC-ul (pentru cine nu se descurca cu linux-ul, exista varianta de XBMC si pentru Windows).

XBMC (X-Box Media Center) este o aplicatia ce are toate functionalitatile unui media player clasic și nu numai:

Toate problemele de care vorbeam mai sus, le-am rezolvat instalan Ubuntu. Wake on Lan functioneaza fara probleme, remote desktop nu mai am nevoie (am acces prin SSH, dar s-ar putea activa fara probleme). Pentru partea de torrent, am instalat Transmission Server. Astfel, el ruleaza tot timpul in fundal si ma pot conecta la el de pe orice alt PC pe care am instalat un client Transmission. O sa revin cu detalii despre ce si cum am instalat.

Pentru comoditate, mi-am luat si o tastatura Logitech K400. El vine cu mouse si tastatura, ambele cu fir. Cea de la Logitech este wireless si are si touchpad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *