Sa fi sau sa fii. Cum e corect?

De obicei nu citesc comentariile diferitelor articole de pe internet pentru că mă enervez. Foarte tare! Îmi dau seama câți analfabeți există în România. Lucruri elementare precum cratime sau cu câți i trebuie să se termine un cuvânt sunt deja de domeniul SF pentru unii (să nu spun pentru majoritatea). Chiar și sugestia Google în acest sens este relevantă:

sa-fi sau-sa-fii

 

Se pare că sunt mulți cei care se întreabă cum este corect. “Să fi sau să fii”? Dar ce este atât de greu? Trecând peste reguli, ești atât de retardat încât să nu “auzi” dacă un cuvânt are doar un i sau mai mulți?

De unde a plecat acest articol? De aici: http://www.timesnewroman.ro/monden/12358-femeia-fara-barba-mihai-traistariu-despre-finala-eurovision-sunt-scarbita

Fără să vreau, am citit următorul comentariu: http://www.timesnewroman.ro/monden/12358-femeia-fara-barba-mihai-traistariu-despre-finala-eurovision-sunt-scarbita#comment-185088

Ne cerem scuze, Mihai, dar acesta este un pamflet. Chiar nu am vrut sa te suparam. Tu stii ca te apreciem foarte mult si ca ai o voce extraordinara.
Si Mihai Stoica ne-a amenintat ca vom plati, sau se va ajunge la puscarie. Si asa s-a intamplat. De atunci nu mai vrem sa intram in conflict cu nimeni.
Inca o data te rugam sa nu fi suparata pe noi!

Și apoi au început comentariile despre cum unii cred că nu este nimic greșit aici și alții care se chinuie să le spună într-un mod frumos bă, ești prost!

Și să luăm câteva exemple:

În primul rând, vorbim despre verbul a fi, nu a fii.
Aș fi mers și eu acolo.
Să fii cuminte!
Nu cred să fi fost ceva necurat.
Să nu fii supărat!
Sper să nu fi fost și el acolo

Ați înțeles ideea? Încă nu? Păi hai să facem un test… Intrați pe https://translate.google.ro, selectati traducere din română în engleză și scrieți în căsuță “să fii cuminte” și apoi apăsați butonul Listen.

google-translate-sa-fii-cuminte

Acum ștergeți un i și apăsați din nou butonul Listen. Simțiți diferența? Nu? Repetați testul încă o dată. Tot nimic? E clar… nu mai aveți nicio scăpare. Vă recomand să accesați http://www.edu.ro/index.php/articles/c255/, să identificați cea mai apropiată școală de dumneavoastră și să vă înscrieți de urgență în clasa întâi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *